A vegyszercsap kérdés

Tipikus esete annak, amikor egy fantasztikus találmány valami teljesen hétköznapi dolgon csúszhat el. A Herbiflex és Herbi gyomirtógépek a maguk egyszerűsége ellenére fantasztikus hatékonysággal bírnak. Kinézetük ellenére már több ezerszer bizonyították, hogy nagyüzemi körülmények közé találták ki őket.
Az utóbbi évek folyamatos fejlesztései leginkább a csap körül forogtak, mivel hiába a szuper gép, ha közben -egy kétezer-párszáz forintos egység miatt szivárog a vegyszer. Az utóbbi két évben négyféle csapot teszteltünk a gyártó kérésére.

Nyíltan kimondhatjuk, hogy a gépek legérzékenyebb alkatrésze a csap. Mint forgalmazó állandóan mantrázom, hogy „használat után MINDIG mossuk ki vízzel a gépet”, azaz járassuk egy percig tiszta vízzel. Különösen fontos ez ULV gépek esetében, ahol nagyon kicsi átáramló vegyszerrel számolunk, s nem jó, ha az még kevesebb lesz, vagy elapad egy dugulás, vagy szivárgás miatt.

A lényeg tehát, hogy használat utáni rendszeres, alapos átmosással a csapok hosszú évekig használhatók. A tisztántartás elmaradása mellett általában egy évig kiszolgálnak bennünket, de a következő évben az első rányításnál érezhetjük a letapadást, majd hamarosan megjelenik a szivárgó vegyszer.

Probléma esetén legkézenfekvőbb felvenni velünk a kapcsolatot, és rövid időn belül küldjük a csapot, ami nem egy veszélyes összeg.

Persze ha közben is haladni kellene a gyomirtással, akkor megoldást jelenthet a csap kiiktatása, a két csővezeték összekötése. Ez esetben arra kell figyelni, a vegyszer betöltése után a szórófej magasabban legyen mint a tartály, és csak a kezelendő sorra ráfordulás után engedjük le a fejet talajközelbe, és indítsuk el a motort.

Azok, akik ezeket a gépeket vegyszerkombinációkkal használják (3-8 vegyszer keverékét juttatják ki egyszerre), már kitalálták azt (mivel náluk sűrűbben volt csapcsere), hogy más kertészeti kisgépekhez kapható rézből készült vegyszercsapot vásároltak (szintén nem sok pénzért), és azt illesztették bele a rendszerbe házilag.

Összességében elmondható, hogy a folyamatos gyári fejlesztéseknek köszönhetően a csap egyre jobb lesz, de a tisztántartást továbbra is igényli. Persze az átmosatás kifejezetten jót tesz a szórórotornak és a fúvókának is.

Hasznlálat után mindig járassuk a gépet tiszta vízzel!

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.